flikar

Tuesday, January 13, 2009

Vårt förslag

This blogg will only be in swedish. sorry. Här nedan följer vårt, föreningen "levande gårda"s, förslag som vi skickade in till byggnadsnämnden igår;

Kommentar till Stadsbyggnadskontorets rivningsförslag för Södra Gårda

I en tid där miljömedvetenhet har börja vakna och vi människor vill börja leva utefter en mer hållbar och miljömedveten standard, så har förslaget givits att riva befintliga centrala bostäder (landshövdingshus av riksintresse) för att tjäna Svenska Mässans intressen genom att bygga parkeringshus. Hur detta skulle tjäna Göteborgs strävan efter “mångfald, trygghet och mänsklighet” som nämns I punkt 9 I Göteborgs nya ÖP (Översiktsplan) kan vara svårt att förstå. Vi har försökt men utan resultat. Att sen Svenska Mässan har en demoleringsutställning, “DemExpo”, med titeln “Den nya mötesplatsen för demoleringsproffsen!” känns nästan som en förolämpning mot de ca 130 personer som bor I de hus som enligt planen ska lämna rum för Svenska Mässans p-platser.

I Göteborg Stads översiktsplan ges en bild av ett framtidens Göteborg:

...En attraktiv stad kännetecknas av komplexitet med blandning av funktioner, en visuell mångfald och möjligheter till möten mellan människor. Blandstad eftersträvas både vid omvandling av de centrala förnyelseområdena och vid komplettering av övriga områden. Människors möjligheter att röra sig och vistas I stadsrummen ska vara utgångspunkten I planeringen.” (byggnadsnämndens programförslag sid. 13)

Denna bild är möjlig att uppnå, men vi från föreningen/intressegruppen “Levande Gårda” tycker inte att parkeringshus tjänar denna målsättning. Istället vill vi helt ställa oss bakom YimbyGBG (kontaktperson Johannes Åsberg) som lämnat in ett alternativ till hur det kan se ut i Gårda samt bidraga med ytterligare några förslag:

FÖRSLAG:

Våra alternativ till “rivningsplanen” är följande:

  1. Om nya parkeringsytor nu är absolut nödvändigt, placera dem istället på ytor som redan fungerar som parkering. På bilderna nedan visar vi förslag på var dessa nya parkeringplatser skulle kunna byggas:

    Bild a) Bygg på de parkeringar som redan finns bredvid liseberg. En övergång till mässan finns ju redan vid lisebergsentrén och det finns inga boende på denna sida som ett dylikt bygge skulle störa.



    Bild b) Bygg ett P-hus med exempelvis affärslokaler/gymnastikhallar på bottenplan på den redan befintliga parkeringsytan mittemot valhallabadet. (Sen finns det faktiskt redan massor av parkeringsplatser som oftast står tomma I Ullevis underjordiska garage.)

  2. KIlipp av Fabriksgatan och koppla åter ihop den med Underåsgatan (se bild c). Hela kvarteret kring Fabriksgatan har ett historiskt värde som håller på att försvinna/glömmas bort. Detta värde skulle kunna återupplivas om man befriade området från dess tunga trafik. Remfabriken skulle bli en större attraktion än vad den är idag om man gjorde området mer barn och turistvänligt, mao mer vackert och mindre trafikbelastat.


      Bild c) Här ser man hur en avgränsande vägg automatiskt skulle avhjälpa den tunga trafik som Fabriksgatan belastas med idag.


      Gör Fabriksgatan till den vackra gågata den en gång var med kullersten och småbutiker I vackra trähus alldeles I närheten av det grönbeväxta kanalområdet. Rusta upp landshövdingshusen och låt den mångfald av aktiviteter som Göteborg Stad har som sin målsättning att främja växa fram. Redan nu finns I det ansatta området samt I angränsande område en designerfirma, ett kulturcenter, galleri, kuriosaaffär, klätterfabrik, bhuddisttempel, hindutempel, fitnesscenter, butik, brewhouse, kafé Gårdas Goda etc etc. Lyft fram dessa verksamheter, låt dem förgylla göteborg. Flera andra lokaler på gatan som nu står tomma eller är fyllda av cyklar skulle kunna användas till nya verksamheter.

    1. Bygg ett ordentligt bullerplank för de mest ansatta husen I kvarteret.

4 comments:

  1. Fint yttrande och bra idéer!

    Johannes
    YimbyGBG

    ReplyDelete
  2. Önskar er och alla andra boende all framgång så att de vackra kvarteren får bevaras, och även rustas upp och göras till en levande attraktiv stadsdel.

    ReplyDelete
  3. Ja, hur kan de ens tänka tanken att riva!? När man kommer med buss från Borås, så syns de fina husen ut mot vägen...parkeringsplatser skulle vara sorgligt att se där. Jag håller tummarna och önskar innerligt att området får vara orört av demoleringsbolag och istället blomstra av sköna aktiviteter som idag och fortsätta agera hem åt dem som bor där..jag skulle lätt kunna tänka mig att flytta in i något av husen!

    ReplyDelete
  4. Rädda Gårda! Kommunen bör tar sitt ansvar för kulturhistoriska platser i Göteborg. Det borde dom gjort för länge sen, speciellt vad det beträffar Gårda. Nu är det nästan för sent men jag skriver ändå "Heja heja! Rädda Gårda". De ska möta motstånd liksom kommerciella krafter ska ha sig en känga för deras oschyssta spel.

    ReplyDelete