flikar

Wednesday, November 12, 2008

Depression



English: Depressed? Then you have joined the dark side... Cheer up!

Svenska: Deppig? Då har du joinat den mörka sidan... Ryck upp dig!


-------------------------------------------------------------------------------------------------

.

3 comments:

  1. Haribol! Trots att jag befinner mig på andra sidan jordklotet, följer jag predikningen där hemma och på nimaibloggen.

    Fast när det gäller inlägget om depression, blev jag mycket illa berörd. Om någon nu trodde något annat, kan jag berätta att depression inte är något man själv väljer, utan man drabbas av den genom olika omständigheter. Och man har definitivt inte valt den mörka sidan! Det känns förolämpande och mycket sårande att höra nagot sådant, eftersom det inte är sant.

    "Ryck upp dig!" Det är som att be den som ar dövstum att sjunga en sång. Eller att ropa till den som håller på att drunkna att ta sig i land.

    För att säga något om depression måste man vara mer finkänslig och insiktsfull än så. För såna hurtfriska ord förstärker förtvivlan mer än de hjälper den som faktiskt lider av en depression.

    ReplyDelete
  2. Haribol

    jo du har nog rett, man moste nog vara mer finkenslig en so. JAg tror dock inte att shyama ville nogon nogot ont med sin blogg, kanske nogra fler ord for att forklara vad han menar hade varit po sin plats...

    lagen om karma geller ju even po sinnets plattform, man kan tycka att den verkar grym, men det er den inte. Med en forstoelse kring karma so kan vi aldrig mera skylla po omstendigheterna eller saker utanfor oss, vilket er den besta medicinen mot depression.

    som Srila Sridhar Maharaj sejer:
    "a bad worksman quarrels with his tools"
    "en dalig yrkesman brakar med sina verktyg"

    mao, vi blir tenker att vi er offer for omgivningen"
    men som S. Sridahar Maharaj ockso sejer:
    omgivningen er perfekt, det enda problemet er jag.

    eller fron siksastakam:
    amanena manadena

    ge all respekt till andra
    och venta dig ingen for dig sjelv

    sjelvklart geller denna sjelvkritiska syn bara po en sjelv och man ska ju aldrig borja tenka om andra som lider av nogot att "de for skylla sig sjelva, det er deras karma" nej, vi moste forsoka hjelpa varandra so longt det er mojligt.

    men jag tenker att detta lilla blogginlegg kan tas med en nypa salt. Ingen er under attack, bara mentaliteten att vi skulle vara offer for omstendigheterna. for ner vi forstor det, forst do kommer vi ju be om att Krishna kan retta till det som vi behover retta till hos oss sjelva. innan vi vet vad som er fel, hur ska vi bli botade?

    so for mig so hjelper denna insikt otroligt ner jag blir nedstemd. men ack, inte alltid so lett att komma ihog :P men ner jag minns det so rycker jag upp mig och gor nogot praktiskt for nogon annan och genast blir glommer jag mig sjelv. Ner man alltid tenker po andra, har man ingen tid att tenka po sig sjelv och dermed inte heller nogon depression.

    med besta velonskningar
    direkt fron vrindavan

    //vasudeva das

    ReplyDelete
  3. Haribol! Jag ser också fram emot en innebördsförklaring från skribenten till blogginlägget!

    Att allting har sin grund i karma kan nog vara mer eller mindre upplyftande för den som har joinat den vediska filosofins förklaring av den materiella tillvarons kausalitet. Men för dem som faktiskt lider av regelrätt depression, är det av föga hjälp att få höra att man har valt det själv, och att man ska rycka upp sig. Är man mitt inne i en depression, kanske med självmordstankar i horisonten, så är det inte tal om att kunna göra något för någon annan och plötsligt bli glad igen. Detta handlar inte om självömkan eller att man skyller sitt tillstånd på yttre omständigheter (även om det förvisso oftas finns klara samband mellan depressioner och psykosociala sammanhang), utan man är helt prisgiven, precis som Maria säger, att om man är dövstum kan man inte börja sjunga bara genom att rycka upp sig.

    ReplyDelete